Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is een feest. Ongeveer 300 miljoen mensen gaan dan op bezoek bij familie. De chinezen versieren dan hun huizen, eten samen en geven elkaar cadeautjes. Bij het Chinees Nieuwjaar maken de Chinezen altijd hun huis schoon. Ze willen namelijk schoon het nieuwe jaar in gaan. Ze verkleden zich als leeuwen en ook als draken. Dat is om de geesten weg te jagen.

De Chinezen hebben een hele andere jaartelling dan wij. Zij hebben een maankalender. Het nieuwe jaar begint altijd op een andere dag. Dat is altijd wanneer er geen maan te zien is. Het nieuwe jaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de tweede en soms de derde nieuwe maan die er na de winterwende is.   In 2016 was het bijvoorbeeld in China het jaar 4713. Elk jaar heeft in China de naam van een dier. 2015 was bijvoorbeeld het jaar van de geit. De Chinese jaartelling begint bij de rat en eindigt bij de big. Het Chinees Nieuwjaar duurt niet zoals bij ons maar een dag, maar daar duurt het wel een hele week.

Er wordt niet alleen in China en Taiwan het Chinees Nieuwjaar gevierd, maar ook in heel veel Chinatowns.

De legende Nian

Volgens legenden was Nian een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen binnen kon dringen. Heel het jaar bleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en ze verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en heel veel gebruik van rood in hun huizen. Deze dingen leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

                                     De legende Nian

Maak jouw eigen website met JouwWeb